Jump to content
Piriform Community Forums
Sign in to follow this  
Robbie

Duplicate tracks on Windows Media Player 11

Recommended Posts

Can anybody help me with a rather annoying problem I have with WMP11?

 

Almost every song I have on my computer (Vista) is showing up twice on WMP. This problem started a few days ago, the reason for which I have no clue. As a result I can't use WMP to play my music as I either have to listen to the song twice or forward to the next track.

 

I've tried deleting the playlist files database but when I recreate the list the same thing happens once again.

 

Has anyone got any idea what may have caused this and offer a solution to this problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

One thing which can screw up WMP is tagging.

 

If you re-tag albums for any reason, WMP can pick up the same, newly tagged songs as new (different) songs and add them to it's library, but retain the originals. I've had that happen, with the result you describe.

 

I'm guessing you've checked all WMP's settings. I was thinking maybe have a look at which "Monitored Folders" you have configured in "Options\Library\Monitor Folders".

 

I've had trouble with that feature in the past. It can get screwed up if you have your music in any folder other than "My Music".

 

Have you tried deleting all the music directly from WMP itself, making sure that "Delete Files From Computer When Deleted From Library" isn't checked in "Options\Library", and then let WMP put them back using the "Monitored Folder"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can very quickly wipe out the WMP library database ("playlist") for later rebuilding by deleting the *.wmdb files located in:

"...\Your User Profile\Local Settings\Application Data\Microsoft\Media Player

 

After you do that then start WMP and have it re-load your collection.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've deleted and then recreated the media player databse and the problem just returns and I don't have any tags. I've checked the folders that are being monitored and they are the correct folders. I'm at a complete loss what to do! It would be helpful if I could delete WMP off the computer, delete every single file associated with WMP and reinstall but there's no option to do that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adding further to this: I've now deleted the entire folder that contains the database file, started WMP, recreated the databse and the same problem has happened again. I'm at a total loss what to do to solve the problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem solved!

 

I'd installed iTunes a few days ago and iTunes has created its own folder in my main music folder and copied ALL of my music files into that folder. All I did was to delete that iTunes folder and the problem has now been solved.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks hazelnut. I'd posted at the same time as yourself so you may not have seen my post. I've managed to solve the problem, it was caused by that pesky iTunes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×